Közpénz => magánvagyon => pártkassza

A 2010-es év szinte végig arról szólt, hogy majd a rendkívül tehetséges, számos korábbi munkahelyen komoly tapasztalatot szerző, minden szükséges végzettséggel felvértezett szombathelyi fideszesek majd jól kézbe veszik az ügyeket, és rendbe teszik, amit a gaz szocik elrontottak.

Itt az idő! Nézzük meg, hogy két évvel a kormányváltás és másfél évvel az önkormányzati választások után mi a helyzet Szombathelyen.

Rendbe tesszük a gazdaságot! Több pénzt az önkormányzatoknak! Megszüntetjük a pénzpocsékolást! Elszámoltatunk mindenkit csak magunkat nem! Persze…

Személyes „kedvencemmel”, a Szombathelyi Városfejlesztési Kft-vel kezdem a sort.

A 2011-ben 8 és fél millió forint árbevételt produkáló önkormányzati cég szerény 19 millió forintnyi bért fizetett ki munkatársainak. 2011. évben az egy dolgozóra jutó átlagbér 3.777.000 forint volt. Az ügyvezető, Pap Hunor teljesen visszafogottan csupán 430.000 forintot bruttó fizetést vitt haza … havonta.

Az önkormányzati cég saját tőkéje 1,7 millió forintról mínusz 23 és fél millió forintra zuhant le. A saját tőke növekedése így -2093,8%, ami valószínűleg rekord közeli mutatószám az önkormányzati cégek körében. A cég jövedelmezősége -265,12%.

Itt lehet nézegetni a Városfejlesztési Kft. 2011-es mérlegbeszámolóját: http://www.e-savaria.hu/publikalas2/index.aspx?adat=86134&pf=25&lf=46&mf=899&cmf=899

A cég természetesen már nem lenne életben, ha az önkormányzat a szombathelyiek adóforintjaiból nem dotálná őrült módon. A független könyvvizsgálói jelentés is figyelemfelhívással zárul: újabb pótbefizetés válhat szükségessé a társaságnál a saját tőke feltöltésére vonatkozó törvényi előírások alapján.

Azaz alsó hangon az idén be kell tolni a cégbe 23 és fél millió forintot, továbbá ha az ügyvezető és munkatársai továbbra sem termelik ki a saját bérük és költségeik fedezetét, akkor ezt is dotálni kell.

No, ennyit arról, milyen felkészültek, képzettek és ügyesek a mostani városvezetők.

Vagy lehet, hogy tényleg ügyesek – gúny nélkül.

Ügyesek és kreatívak, ugyanis gondoskodtak arról, hogy Pap Hunor adakozhasson a pártkasszába. Az ilyenért – gondolom – buksisimogatás jár a vezérkartól. Aki pedig jót cselekszik, elnyeri jutalmát. Például újra jelölik. Aztán az adófizetők meg eltartják.

A Fidesz által kötelezően közzétett 2011-es gazdálkodási beszámoló szerint Pap Hunor 700.000 forintot fizetett be a pártkasszába.

http://www.origo.hu/itthon/20120421-nyereseges-volt-tavaly-a-fidesz.html

Szívből gratulálok! A problémám csupán annyi, hogy a hivatalos céginformációs adatok szerint Pap Hunornak semmilyen más cégben nincs érdekeltsége, bár jogász, ügyvédként nem tevékenykedhet, mivel összeférhetetlen lenne, továbbá nem tudok arról, hogy a képviselő-testület hozzájárult volna, hogy más kereső tevékenységet is folytasson hivatalos pozíciója mellett. Tehát a rendelkezésre álló adatok szerint csak  szombathelyi adófizetőktől kapott fizetése áll rendelkezésére. Hát, az már biztos, hogy a saját keresetével jól gazdálkodik, ha még a pártjának is jutott belőle.

Igaz, Marton Zsolt – amikor ezt a témát felvetettem a közgyűlésen – azt mondta: nem tudhatom, hogy van-e más keresete.

Persze, lehet, hogy van neki. Azonban egyrészről nem ártana tudnunk, mi az, másrészről pedig egy veszteséges önkormányzati cég vezetője szerintem nem teheti meg, hogy máshol fusizik, miközben a főállását sem tudja eredményesen végezni.

Egy biztos: ebben az országban továbbra is bármit meg lehet tenni. Semmi nem változott.