A normális Magyarország programja I. – Lakossági hitel

2014-ben Orbán bukását követően talán a posztkádári időszak is véget ér Magyarországon. És új időszámítás kezdődhet: a normális Magyarországé.

Bevezetés

Már nagyon unalmas, hogy Orbánban és a Fideszben csalódottak folyamatosan azt szajkózzák, hogy át lettek verve, a Fideszt és Orbánt többet soha, de nincs senki, akire szavazni lehetne. Miért, nem mindegy, kik vannak kormányon?! Úgy sem történik semmi érdemi. Egy helyben toporgunk 22 éve. És még szépen fejeztem ki magam…

Orbán hétfőn (szeptember 10-én) fapofával adta elő, hogy 2010 tavaszán a radikális változásra szavaztak az emberek. Egy nagy fenéket! A szavazók nagy része nem a Fideszre, hanem az Mszp ellen szavazott, és pont nem földrengésszerű változást akartak, hanem biztonságot és védelmet. Az remélték, hogy a Kádár-rendszer „nyugalma” és a szocialista „jóléti” társadalmi berendezkedés helyreállítható. Orbán ismeri a magyar embert. Veszettül jól ismeri. Nyolc éven keresztül azt harsogta, amit a többség hallani akart. Most pedig szenvedélyesen a  sikeres Magyarországról szónokol, és harciasan kijelenti, hogy mindenki a siker ellen van, aki a Fidesz ellen van, míg nyolc éven keresztül ő és párttársai azért dolgoztak szakadatlan, hogy minél sikertelenebb legyen ez az ország. Minél nagyobb kár, annál nagyobb politikai haszon a Fidesz oldalán – ez volt cinikus jelszavuk.

Nagy árat fizet most a magyar társadalom saját tévedése és Orbánék becstelensége miatt.

„De ha nem ők, akkor kik?” – teszik most fel egyre többen a kérdést. Szerintem nem az a lényeg, hogy kik, hanem hogy mit és hogyan. Az elmúlt 22 évben az egész magyar politikai „elit” leszerepelt. Kisstílűek, rövidlátóak, korruptak voltak (tisztelet a kivételnek, aki nem mindhárom együtt), odáig sem jutottak el, hogy meghatározzanak egy nemzeti minimumot. Igen, egy olyan minimumot, amelyet mindenki fontosnak tart, és ami átível a parlamenti ciklusokon. Nem sok ilyet tudnánk felsorolni.

Új társadalmi szerződés kell! De nem olyan, amelyről szóvirágként beszél Orbán. Igazi, érdemi. 2014-ben azokra szavazzunk, akik a társadalom többsége által támogatott társadalmi szerződés betartását írott programjukban vállalják. És már most rögzítem: amíg nem lesznek a képviselők visszahívhatóak, addig úgy vernek át bennünket, ahogy akarnak. Nincs a magyar társadalomnak újabb ablakon kidobható 24 éve. Elvesztegethető négy évünk sincs már.

2014-től semmi nem lesz már úgy, mint előtte. Minden meg fog változni. A posztkádári rendszer romjain épüljön fel a 21. századi Magyarország!

A normális Magyarország programja című posztjaimban saját javaslataimat mutatom be, és indoklom meg. Íme az első:

Azonnali hatályú lakás- és gépjárműhitel felmondás

Addig nehéz lesz bármilyen társadalmi változást elérni, és sikeressé tenni országunkat, míg családok százezrei minden hónapban a túlélésért küzdenek. Az őrült módon megnövekedett lakás- és gépjárműhitel törlesztőrészletek kilátástalan helyzetet teremtenek. Demotivált, az élettől sok mindent már nem váró, egész nap robotoló, egyik hónapban a lakástörlesztést, a másik hónapban a közüzemi csekkeket fizető társainktól ne várjuk el, nem várhatjuk el, hogy őszinte mosollyal arcukon nézzenek a boldog jövő felé, amit vagy 40 éve ígérget nekik mindenki, de még nem jött el. Ha így megy tovább, soha nem is fog eljönni.

A családok eladósodásáért mindenki felelős. Bolond az, vagy éppen gátlástalan, aki meg akar jelölni egy konkrét felelőst. A 2000-es évek első felében mi, magyarok is megéreztük, milyen az igazi jólét, nekiálltunk fogyasztani. De nagyon durván. Vettünk házat, lakást, új autót, plazmatévét, a gyereknek számítógépet, új telefont, és még sorolhatnám. Hitelbe persze, amit most törleszteni kellene. Hány meg hány esetben fordult elő, hogy maga a bank munkatársa biztatta a lakáshitelt felvenni szándékozót, hogy kérjen több hitelt, mert elbírja az ingatlan. Ki tudott volna annak ellenállni, hogy felvesz hitelt, és abból még futja az új autó önrészére, bútorokra, tévére és még egy nyaralás is belefér. Hány, meg hány esetben fordult elő, hogy plusz fedezetként bevonták a közeli hozzátartozók ingatlanát is, amelyen azért nem volt teher, mert a szülők évtizedek alatt becsülettel dolgozva visszafizették a rá felvett kölcsönt.

2008 őszétől megváltozott minden. Sokan munkanélküliek lettek, sokak heti 40 órás munkaviszonya 30 órásra változott, nem lehetett túlórázni, a családok széthulltak, a forint elszállt, vele együtt a törlesztőrészletek is. Sok személyes tragédia történt azóta, de ennek véget kell vetni, vagy legalábbis egy új megoldást kell bevezetni!

Álláspontom szerint elfogadhatatlan, hogy a bankok egy része egyáltalán nem partner a hitelszerződések módosításában, vagy irreális feltételekhez kötik, vagy irreális változtatásokkal engedik csak megváltoztatni, amit általában a kilátástalan helyzetben lévő adós kényszerből elfogad. Azonban sok esetben az adós és családja életkörülménye úgy megváltozik, hogy nem tudják a lakást, a házat fenntartani, a törlesztőrészleteket hónapról-hónapra kifizetni. És ekkor jön a  csapdahelyzet: mivel az ingatlanárak lezuhantak, a hitel összege pedig a forint gyengülése miatt extrém módon megnőtt, hiába akarnák ingatlanukat értékesíteni, az kevesebbet ér, mint a hitel összege. Arról nem is beszélve, hogyha kényszer-értékesítésre kerül sor, amit az adóstól függetlenül vezényel le a bank, vagy annak megbízottja, sok esetben jóval a nyomott piaci ár alatt kerül az ingatlan eladásra, és így még több hitel marad a hitel felvevőjének „nyakán”.

A javaslatom az, hogy amennyiben az adós akarata és lehetősége szerinti hitelszerződés módosítást a bank nem fogadja el, akkor az adós elhagyhassa az ingatlanát úgy, hogy annak a későbbi hasznosításától függetlenül az adós hiteltartozása is szűnjön meg abban a pillanatban, amikor a banknak átadja az ingatlan kulcsait. Természetesen a lakásból addigra – vagy 30 napon belül – ki kell költöznie,  a bank pedig azt csinál ezt követően az ingatlannal, amit csak akar. Az már nem az adós dolga. A hitel felvevője arra kényszerül, hogy új életet kezdjen, a bank pedig viselje annak kockázatát, hogy több hitelt adott, mint amennyit az ingatlan jelen állapotok szerint elbír. És arra ne hivatkozzanak a kedves bankok, hogy anno nem így árazták be a hiteleket… az adósok is másként tervezték életüket.

Legyen ez ugyanígy a gépjárművek esetében is. Aki nem tudja fizetni kocsija, motorja részleteit, parkoljon le a bank vagy lízingcég előtt, vigye be a forgalmit és a slusszkulcsot, és a viszont látásra.

Viszi az autómat a bank!

A részletszabályokon is gondolkoztam, és ehhez felhasználtam az USA-beli példát az általam is javasolt megoldásra. (link a végén)

Aki azonnali hatállyal felmondja hitelszerződését, annak adósbesorolása legyen lerontva. Jelenjen meg egy központi adatbázisban, hogy ő már mondott fel hitelt, és ennek legyen valamilyen következménye a későbbiekben, amikor új hitelt akar felvenni. De ne kerüljön tiltólistára! Az kerüljön tiltólistára, akinek a bank mondta fel a hitelszerződését, de ők is maximum csak hét évre. Fontos szabály a kiköltözési kötelezettség, tehát a hitelt csak akkor lehessen felmondani, ha kiköltöztek belőle, vagy 30 napon belül kiköltöznek. Így a banknak sem kell pereskednie, rögtön birtokba tudja venni az ingatlant. Beszéltem a javaslatomról többekkel, így merült fel, hogy a futamidő negyede teljen el, hogy ezzel az azonnali hatályú felmondással élhessen az adós, ez is megfontolandó, de azt mindenképpen rögzíteni kell majd, hogy a hitelt csak az ingatlan tényleges tulajdonosa, tulajdonosai mondhatják fel. Ha másik ingatlan is be lett vonva fedezetként, annak tulajdonosának is fel kell mondania a hitelt, és neki is ki kell költöznie saját ingatlanából.

Röviden ennyi a javaslat. Természetesen nem kell most sem nekem, sem másnak erről jogszabályt alkotnia, tehát ennél részletesebb javaslatot most ne várjon senki tőlem. Ötleteljünk, hogy legyen ebből két év múlva egy jó és hasznos jogszabály. Persze, ha kell, az elkövetkező másfél évben szívesen megírom a tervezetét, és utána pedig szívesen felügyelem kodifikációját. 🙂

És még egy fontos ide tartozó javaslat: a BAR-listát felül kell vizsgálni, és lehessen akár az Orbán által is javasolt pénzügyi ombudsman bevonásával jogorvoslati lehetősséggel élni.

Kivételesen a gyalázkodó, offtopic kommenteket törölni fogom, legyünk konstruktívak.

Hasznos linkek:

http://www.ehow.com/how_4916835_cash-keys-bank-foreclosed-home.html

http://www.zillow.com/blog/2011-04-27/the-consequences-of-walking-away/