Állami gyámság alá kerül a szombathelyi közoktatás

Csütörtökön megtörtént. A sok fideszes megélhetési bohóc – élükön a naponta 60.000 forintot kereső Puskás Tivadar – megszavazta, hogy a Magyar Állam, pontosabban Orbán Viktor és vazallusai irányítása alá kerüljön a szombathelyi közoktatás.

A sok miértre csupán az volt a válaszuk: nem feltételezik, hogy a Magyar Állam rosszabb fenntartó lenne, mint városunk, és különben is csak technikai a változtatás, mert a diákok és a tanárok semmilyen változást nem fognak érzékelni.

Igen, ez igaz. 2013. január első napján még semmilyen változást nem fognak érezni. Azonban majd amikor 4 vagy 6 év múlva kevesebb elsős osztály indulhat Szombathelyen, mert egy hivatal úgy dönt, vagy amikor megszűnnek népszerű képzési formák a középiskoláinkban, mert egy hivatal úgy dönt, vagy amikor majd bezárják például a Művészeti Szakközépiskolát és a Bartók Zeneiskolát, mivel sokba kerülnek az államnak, mert egy hivatal úgy dönt, majd akkor a bőrünkön fogjuk érezni, mit is jelent ez a „technikai változtatás„.

A helyzet nagyon egyszerű: 2013. január 1. naptól nem a szombathelyi képviselő-testület, azaz a választott képviselők fognak dönteni a szombathelyi közoktatás jelenéről és jövőjéről, hanem egy Budapestről irányított hivatal. Egy olyan hivatal, amelynek Vas megyében még területi szerve sincs, és egyetlen munkatársa sem… ma, 2012. szeptember 29-én…

A szombathelyi képviselők nem kaptak a választóiktól, a szombathelyiektől felhatalmazást ennek megszavazására. Arról nem is beszélve, hogy Puskás Tivadar és Hende Csaba szombathelyi országgyűlési képviselők pedig nem kaptak engedélyt a szombathelyiektől, hogy ezt a törvényt megalkossák. A gazdájuktól kaptak parancsot az igen gomb megnyomására.

Az, aki ezt a változást csupán technikai változtatásnak tekinti, az nem ért semmit. Vagy hülyének néz mindenkit.

Olvassuk csak el, mint ír közös közleményében a Klebelsberg Intézményfenntartó Központról a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma:

Igazságosabb lesz az iskolarendszer

A rendszerváltozás után az oktatási intézmények fenntartásának jogát és kötelességét az önkormányzatokra ruházta az állam. Európában számos decentralizált rendszer kiválóan működik, így akár nálunk is beválhatott volna. Csakhogy itthon máshogyan alakult a helyzet. A szocialista-liberális kormányzás évei alatt az állam egyre inkább kivonult az oktatási feladatok finanszírozásából, a rendszer fenntartásában és működtetésében az önkormányzatok egyre inkább magukra maradtak, napjainkra odáig jutottunk, hogy az állami normatíva a kiadások felét sem fedezi.

A szerencsésebb helyzetű, nagyobb bevételekkel rendelkező önkormányzatok intézményeiben különórák, sportfoglalkozások, szakkörök sora jár a gyerekeknek, míg másutt télen fűtés sincs az osztálytermekben. A kialakult állapot anyagi eszközökkel súlyosan diszkriminál. 

A fenntartói feladatok állami kézbe kerülése véget vet ennek a folyamatnak, nagyobb biztonságot nyújt gyereknek, tanárnak, kiszámítható és kiegyensúlyozott feltételeket teremt.

Nos, akkor kedves Puskás Tivadar, polgármester és kedves Marton Zsolt, oktatásért is felelős alpolgármester és kedves Rettegi Attila, oktatási bizottsági elnök: az aláhúzott részt legyenek már szívesek írásban, nyilvánosan értelmezni a szombathelyi közoktatás vonatkozásában arra is tekintettel, hogy Molnár Miklós alpolgármester szerint az eddigi évi 4 milliárd forint összegű hozzájárulás legjobb esetben is maximum 300 millió forinttal mérséklődik az új rendszerben 2013-tól. Jó-e, hasznos-e ez a változás nekünk, szombathelyieknek, úgy, hogy közel ugyanannyit fogunk a helyi adónkból beleadni a szombathelyi oktatás finanszírozásába, de a döntést, a felelősséget és a jogokat 22 év után elveszi tőlünk Orbán Viktor a Magyar Állam?

És akkor még arról nem is beszéltem, hogy a szombathelyiek tulajdonát képező ingatlanjainkat is Orbán Viktor a Magyar Állam ingyenes használatába adjuk.

És akkor még  meg sem kérdeztem, hogy Hende Csaba és Puskás Tivadar miért végezték ki a Szent-Györgyit, miközben már tavaly tudták -és mi el is mondtuk-, hogy úgy is az a terv, hogy kezelésbe veszi a szombathelyi középiskolákat a állam.

És éppen itt az ideje, hogy választ kapjunk arra a kérdésre is: igaz-e, hogy valamelyik egyháznak át akarja adni Puskás Tivadar és fideszes sleppje a Kanizsait?

Jöhetnek a válaszok.

És addig is:

Agyatlan, dologtalan, semmirekellő fideszesek, jegyezzétek meg: Szombathely nem a játékszeretek!