Következmények nélküli ország 4. – Pálinkázás a Váci suliban

Marton Zsolt oktatásért is felelős alpolgármester vidáman pálinkázott és borozott a Váci Mihály Általános Iskolában. Mindezt egy autentikus disznóvágás keretében hagyományápolásként bemutatva az általános iskolásoknak.

Azért ittunk pálinkát, mert az a szokás” – adott rá  magyarázatot Marton a közgyűlésen. Végül is értem én… mi értelme lenne az Orbán Viktor által felkarolt házi pálinkafőzésnek, ha a most felnövő generáció nem inna töményet?

A bor gyógyszer, a pálinka pedig népszokás – lehetőleg ezt magyar bölcseletet is írjuk bele a nemzeti tantervbe. A kép tanúsága szerint az oktatásért felelős alpolgármester már el is kezdte a fejek tágítását.

A bökkenő csupán annyi, hogy  Marton alpolgármesterhez hasonlóan egyetlen pedagógusnak – köztük az iskola igazgatójának – sem jutott eszébe oldalba böknie a szervezőket, hogy talán mégsem kellene a pálinkát szemléltetésre használni az iskolában. Vagy nem merték, vagy elfogadnak kontroll nélkül mindent, amit a hatalmon lévők mondanak és tesznek. Legalább a szervilisséget és a szolgalelkűséget nem lesz nehéz elmagyarázniuk a mostani generációnak…

Igaz, januártól már csak az óvodákat kell szakmai szempontból irányítania a városháza köztisztviselőinek, de azért talán még egy fél mondattal jelezhették volna a suli vezetése felé, hogy ez így nem volt frankó. Ehelyett az osztály vezetője és beosztottjai együtt nevettek a közgyűlésen a fideszes képviselőkkel (köztük egy iskolaigazgatóval és egy középiskolai tanárral), amikor Marton előadta, hogy nem csak pálinka volt, hanem fehér- és vörösbor is…

Röhögött és látszatproblémának látta a pálinkázást Szakály Gábor városi tanácsnok, valamint Ágh Péter városi és országgyűlési képviselő is, megfeledkezve arról, hogy 10 éve még tüntetést szerveztek egy másik szombathelyi általános iskolához, mert annak vezetése meg merte hívni a sulinak sokat segítő Hankó Faragó Miklós, országgyűlési képviselőt egy rajzverseny megnyitójára.

A tiltakozók szószólója, Szakály Gábor, az „El a kezekkel a gyerekektől” feliratú transzparens előtt ismerteti a Fidelitas hivatalos álláspontját.

Nincs ebben semmi meglepő. Csak a szokásos fideszes kettős mérce: rajzverseny egy iskolában liberális politikussal nem menő, pálinkázás fideszes politikussal egy másik iskolában menő.

2012. Magyarország. Jó kezekben az ország.