Következmények nélküli ország 4. – Pálinkázás a Váci suliban

Marton Zsolt oktatásért is felelős alpolgármester vidáman pálinkázott és borozott a Váci Mihály Általános Iskolában. Mindezt egy autentikus disznóvágás keretében hagyományápolásként bemutatva az általános iskolásoknak.

Azért ittunk pálinkát, mert az a szokás” – adott rá  magyarázatot Marton a közgyűlésen. Végül is értem én… mi értelme lenne az Orbán Viktor által felkarolt házi pálinkafőzésnek, ha a most felnövő generáció nem inna töményet?

A bor gyógyszer, a pálinka pedig népszokás – lehetőleg ezt magyar bölcseletet is írjuk bele a nemzeti tantervbe. A kép tanúsága szerint az oktatásért felelős alpolgármester már el is kezdte a fejek tágítását.

A bökkenő csupán annyi, hogy  Marton alpolgármesterhez hasonlóan egyetlen pedagógusnak – köztük az iskola igazgatójának – sem jutott eszébe oldalba böknie a szervezőket, hogy talán mégsem kellene a pálinkát szemléltetésre használni az iskolában. Vagy nem merték, vagy elfogadnak kontroll nélkül mindent, amit a hatalmon lévők mondanak és tesznek. Legalább a szervilisséget és a szolgalelkűséget nem lesz nehéz elmagyarázniuk a mostani generációnak…

Igaz, januártól már csak az óvodákat kell szakmai szempontból irányítania a városháza köztisztviselőinek, de azért talán még egy fél mondattal jelezhették volna a suli vezetése felé, hogy ez így nem volt frankó. Ehelyett az osztály vezetője és beosztottjai együtt nevettek a közgyűlésen a fideszes képviselőkkel (köztük egy iskolaigazgatóval és egy középiskolai tanárral), amikor Marton előadta, hogy nem csak pálinka volt, hanem fehér- és vörösbor is…

Röhögött és látszatproblémának látta a pálinkázást Szakály Gábor városi tanácsnok, valamint Ágh Péter városi és országgyűlési képviselő is, megfeledkezve arról, hogy 10 éve még tüntetést szerveztek egy másik szombathelyi általános iskolához, mert annak vezetése meg merte hívni a sulinak sokat segítő Hankó Faragó Miklós, országgyűlési képviselőt egy rajzverseny megnyitójára.

A tiltakozók szószólója, Szakály Gábor, az „El a kezekkel a gyerekektől” feliratú transzparens előtt ismerteti a Fidelitas hivatalos álláspontját.

Nincs ebben semmi meglepő. Csak a szokásos fideszes kettős mérce: rajzverseny egy iskolában liberális politikussal nem menő, pálinkázás fideszes politikussal egy másik iskolában menő.

2012. Magyarország. Jó kezekben az ország.

 

 

 

 

 

 

 

“Következmények nélküli ország 4. – Pálinkázás a Váci suliban” bejegyzéshez 15 hozzászólás

 1. Liberális politikus? Te úr isten! Magyarországon ez a két szó egyenlő a lopással, sikkasztással, korrupcióval, nemzetietlenséggel, harácsolással.

  Akkor már inkább a Koccintós.

  1. Na ezt nevezik rasszizmusnak. Legalább legyen ‘férfi’, és zsidózzon bátran.
   Azok a liberálisok többet tettek a rendszerváltásért, mint ezek a színváltó fideszes aktivisták. Aki korrupt az persze vesszen és bűnhődjön. De érdekes most hogy az önkormányzatok szinte 100 százaléka fidesz irányatás alatt áll + a kétharmad, eltűnt a korrupció?!

 2. Marton Zsolton meg felesleges csodálkzni. Ehhez ért, malac + pálinka, úgy is néz ki. Szakály Gábor, Ágh Péter maguk is iskolások még, agyilag biztos. Szóval nem is baj ha visszajárnak, mert bőven van még mit tanulniuk.

 3. Nekem az első kép igazán kedves! Mert azért valljuk meg őszintén, a második képen …szemből, mikrofonnal és pálinkáspohárral bárki lekapható… de így, hason fekve, szemben az aprónéppel! Na kérem, ez eddig senkinek nem sikerült. Marton nem véletlenül szolgált rá a nevére!
  De – komolyra fordítva a szót! – hol van most az ÁNTSZ? Néhány éve, mikor Körmenden egy lakóközösség, ugyancsak az udvaron disznóölésbe kezdett, volt bünti, meg HACCP ellenőrzés, szegény böllér alig élte túl.
  Ja, hogy ott nem Martonnak nevezték őkelmét…?

 4. @azösszesodanemillőttörli?: jó dolog ez a tolvajozás, de a Simicska Lajossal, Nyerges Zsolttal, Mészáros Lőrinccel, stb. terhelt párton is lesz mit számon kérni majdan, nemde?

 5. Bármennyire szokás disznóöléskor pálinkázni, azért mégsem kellett volna! Szép példamutatás mikor jóízűen felhörpintik a páleszt! Mit gondoljon szegény gyerek?? Nagyon finom lehet ha ezek a bácsik ilyen örömmel isszák! Legközelebb mi is megkóstoljuk, otthon titokba!

 6. Ha jól látom, nincs zárjegy az üvegen, ami talán nem is pálinkásüveg. Tehát jövedéki büntettet is elkövettek a “tisztelt” urak.

  “Adómentes a magánfőzésben a magánfőző által évente legfeljebb 50 liter mennyiségben előállított párlat feltéve, hogy az a magánfőző háztartásában való személyes fogyasztásra szolgál. ..”

 7. Szt.Andrást biztos megemlítették Ő a disznóölés védőszentje.Lehet,hogy nem mert Ő nem pálinkázott.A HAGYOMÁNY AZ,HOGY A FOGÓEMBEREK KAPNAK PÁLINKÁT képen úgy látom a diszók isznak !!!

 8. Hát én meg csak annyit fűznék hozzá a mélyen tisztelt olvasó és író közönségnek, hogy emklékezzenek csak vissza a saját gyermekkorukra mikor OTTHON a hétvégi családi disznóölésen látták a saját ,nagyszüleiket ismerőseikkel ,alkholt hörpintgetni a vágás és a perzselés között,na meg az egész disznóvágás alatt. Bizonyára a végére akadt egy-két “elfáradt” családtag.
  Na akkor Önök milyen pélamutatásban részesültek?
  Mellesleg nem ártana megkérdezni a diákokat is mi maradt meg bennük mint emlék erről a disznóvágásos napról az alkhol ivása vagy maga disznóvágás hagyománya!!! Arról meg nem is beszélve hogy hány gyermek látja otthon apucit és anyucit iszogatni… ami ebből a cikkből levonható csupán politikai indíttatású sz..rkavarás. Gondolkodjunk már el emberek! Egy pártatlan

 9. Komolyan Csabi ennyire hiányzik neked az alpolgimesteri szék?
  Az osztogatás a cigóknak, a fideszes mindenszarbabelekötéseid és az állandó okoskodásod tesz vicces fiúvá.
  Komolyan ennek a pár kölöknek szerinted az maradt meg, hogy a Marton benyelt egy felest előttük? A többság még disznót sem látott élőben, nemhogy disznóölést. A Vácin valahogy nem terem meg a malac…
  Szerintem ne kínlódj, lesz olyan barom a magyar, hogy visszaszavaz titeket a köv. választásokon és folytathatjátok az eladósítást.

  1. tévedésben vagy… én jól elvagyok ellenzékben
   sok több időm jut a saját munkámra, és hidd el, van munkám bőven

   nem hiszem, hogy pont az én figyelmemet kellene arra felhívni, hogy a Derkon a srácok nem nagyon láttak disznóölést élőben

   a kérdésem az: kaptak a malacból készült ételekből a gyermekek?
   meg voltak vendégelve?
   tudtak haza is vinni belőle a rászorulók?

   ezen kérdésekre a választ már előre a szervezőknek és a városvezetőknek kellett volna megadniuk
   mert persze szép dolog a disznóvágás a lakótelepen, de inkább osszanak friss húst azoknak, akiknek már nem telik rá a hónap végén (vagy amúgy sem)

 10. ihatnak gk vezethetnek ittassan mert fid… pálinkát isznak példaképeink attol lesznek h… és boldogok oszt jonapot

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.