Rezsi csökkentés – szép példája annak, hogyan kell hülyének nézni az embereket

A kormányzat vergődik, félelmük egyre nagyobb. Kétségbeesésükben a „jól bevált” kádári módszerekhez nyúlnak.

Most éppen a rezsi díjakat akarják csökkenti. Éljen. Gondolom, csináltak egy közvélemény-kutatást az aktuális  problémákról, amelynek elején az szerepelt, hogy az embereket agyonnyomják a terhek, közöttük a rezsi költségek. Mondjuk, erre közvélemény-kutatás nélkül is rá lehetett volna jönni, de lelkük rajta.

Egy derkovitsi négytagú, 52 négyzetméteren élő, takarékoskodó család novemberi rezsi kiadása: villany: 8.219 Ft, gáz 3.366 Ft, távhő: 20.232 Ft. Esetükben – amennyiben a távhő csökkentés is megtörténik – ez 3.182 forint megtakarítást fog jelenteni jövőre.

Nem vitás, hogy 3.182 forintos havi rezsiköltség csökkentés az esetükben jelentősnek  mondható, azonban amivel az átlagember nem számol, maximum érzi: az az infláció. 2011-ben az infláció 3,9% volt, idén várhatóan 5,8% lesz (jelenleg 5,2%), továbbá az MNB szeptemberi kalkulációja szerint a 2013-as infláció 5% körül fog alakulni. Természetesen a rezsi költségek csökkentése csökkentheti a 2013-as inflációs mértéket, de majd térjünk erre vissza egy év múlva… Bár azt hozzáteszem, hogy az energiaszolgáltatók mivel hatósági áras volt a lakossági gáz és áram, eddig sem a lakosságon „kerestek”, hanem a cégeken. Tehát ha a cégek rezsi költségei növekedni fognak, akkor minden drágulni fog, tehát még az is előfordulhat, hogy az infláció 2013-ban 5% felett lesz.

http://www.mnb.hu/Root/Dokumentumtar/MNB/Kiadvanyok/mnbhu_inflacio_hu/mnbhu_inflation_20120927/infl_jelentes_201209_hu.pdf (10. oldal)

A példában szereplő kétkezi munkából élő család (apuka, anyuka, két gyerek) pénze 9,7%-ot romlott (!) az elmúlt két évben, azaz ennyivel kevesebbet tudtak ugyanabból a fizetésből vásárolni. Ráadásul mivel mindketten alacsony keresetűek, hatalmas érvágás volt nekik az adójóváírás megszüntetése, ami miatt a nettó keresetük is csökkent az elmúlt két évben.  Ezen az sem fog javítani, hogy a minimálbért 98.000 forintra emeli a kormány a mostani 93.000 forintról, ugyanis nem minimálbért kaptak eddig sem (kicsivel többet).

Ha jövőre 5% körül lesz az infláció, akkor az azt fogja jelenteni, hogy a Fidesz-kormány a most nagy sebbel-lobbal bejelentett rezsicsökkentéssel csak visszaadja, amit két év alatt elvesz. Orbán azért cinikus és hazug, mert ezekkel  mind tisztában van. Nem véletlenül avatkozott bele az MNB inflációs politikájába… imádja az inflációt.

Örülök, hogy a választókörzetemben élő családoknak a rezsidíjak csökkentésével talán kicsivel könnyebb lesz, de attól még nem értem, hogy Czeglédy Csaba rezsiköltségeit miért csökkenti a kormány, vagy miért csökkenti Orbán Viktorét, Puskás Tivadarét, Simicska Lajosét. És miért csökkenti egy energiazabáló luxusfelhasználó rezsijét (aki úszómedencét fűt például) ugyanolyan mértékben, mint egy lakótelepen élő kisnyugdíjasét?

Miért nem vezették be a rezsi csökkentést sávosan, illetve a magas keresetűekre ez miért vonatkozik? Inkább csökkentenék a legjobban rászorulók költségeit mondjuk 20%-kal…

A választ érhető és a kormányzat szempontjából logikus is: minden feláldoznak a 2014-es választások érdekében. Azonban, ha így folytatják, a bukásuk még nagyobb lesz!

orbmatolcsymti.jpg

Ajánlott irodalom:

Orbán ezt tényleg nem érti

A kormány szerdai ülésén úgy döntött, hogy 10%-kal csökkenteni szeretné az áram és a gáz lakossági árát. Erről nekünk az az egyetemi professzor jutott eszünkbe, aki a hasonló mélységű felvetésekre mindig azt mondta, hogy „ja kérem, én is szeretnék két méteres szőke svéd lenni”.

Egy szó mint száz: a kormány terve a rezsiköltségek 10%-os leszorítására még a Fidesz által kétségtelenül magasra tett léchez képest is a nagyobb közgazdaságtani őrültségek közé tartozik.

http://velemenyvezer.blog.hu/2012/12/06/a_lakossagi_gaz-_es_aramellatas_allamositasa_fele

Orbán Viktor logikája

Orbán Viktor valószínűleg kormányzása kezdete óta arra törekszik, hogy a gazdasági válsággal, illetve a Magyarország általa elképzelt átalakításával járó elkerülhetetlen megszorítások terhei lehetőleg minél kevésbé koncentrálódjanak jól mobilizálható választói csoportokon. A logika teljesen világos: amíg a legfontosabb csoportok nem érzik magukat aránytalanul kárvallottnak, addig nem válhatnak az ellenzékiség zászlóshajóivá.

Hasonló megfontolásokból szereti minden politikus az inflációt, hiszen az a szinte tökéletes megoldás arra, hogy a gazdasági terheket a lehető legegyenletesebben osszák el a szavazók között, így minimalizálva azok számát, akik magukat különösen vesztesnek érzik. A koncentráltan nagy veszteséget elkönyvelni kénytelen szavazó azért is veszélyes, mert az ő felháborodásuk, helyzetükből adódó mobilizációs hajlandóságuk könnyen a többi elégedetlenség szimbólumává is válhat. Ezt a dinamikát Orbán Viktor különben is kiválóan használta 2006 és 2010 között, így nyilván jól érti ennek működését.  http://velemenyvezer.blog.hu/2012/12/11/miert_felhet_a_tiltakozo_hallgatoktol_orban

 A rezsifétis margójára: egy stratégiai ágazat nem játékszer

A bejelentett rezsicsökkentés gazdaságilag indokolhatatlan és pazarló megoldás. Rövidtávú jóléti hatása nehezen megkérdőjelezhető, de mindeközben látni kell, hogy egy jól beazonosítható szűk körre aránytalan terhet ró, míg a komoly számlafizetési nehézséggel bíró fogyasztók problémáin csak igen korlátozottan képes segíteni. http://www.portfolio.hu/vallalatok/energia/a_rezsifetis_margojara_egy_strategiai_agazat_nem_jatekszer.176841.html