Hende és Puskás hülyének néznek bennünket

Karácsony előtt még gyorsan sajtótájékoztatót tartott ez a két drága ember, amelynek keretében büszkén elújságolták: a szombathelyiek visszakapnak a befizetett adóforintjaikból 800 millió forintot. Éljen!

Persze nem így mondták. Próbáltak nagy feneket keríteni annak a szikár ténynek, hogy hiába kért Szombathely 752 millió forintos állami támogatást, nem kapott, azonban talált a Kormány még vagy 30 milliárd forintot elrejtve a nemzeti költségvetés személyi jövedelemadó során, és azt szélsebesen szétosztotta. No, ebből érkezik hozzánk ez a bizonyos 800 millió forint.

Hende Csaba best of:

A kormány nagyra becsüli Szombathely vezetésének erőfeszítéseit, kivételes gesztusként   800 millió forintot  adott   elismerésére.

Ez egy egyedi, külön pénzbeli támogatás, ami az Önhiki rendszeren kívül lett szétosztva, és egy sor nagyváros egyáltalán nem kapott.

A miniszter szerint Puskás heroikus küzdelmet folytat, amire majdnem ráment az egészsége is, de meg tudta állítani a folyamatot.

Ez hatalmas politikai siker, aki nem így ír róla, az hazudik, és szándékosan hangulatot kelt a kormány ellen.

Khmmm…

Tehát: nem igaz, hogy ez ajándék lenne, nem igaz, hogy egy siker eredménye, és pláne nem igaz, hogy a város heroikus küzdelmét ismerte el ezzel a kormányzat.

Fogalmazhatnék udvariasan is, de inkább pontosan teszem: kedves Hende Csaba és  kedves Puskás Tivadar, Önök hazudtak a szombathelyieknek! Ugyanis a Kormány nem osztogat, nem ajándékoz, hanem csupán nekik van jogosultságuk átcsoportosítani költségvetési tételeket. Szívből örülök neki, hogy bár Alcsúton is építhettek volna ebből a pénzből stadiont a felcsúti mellé, inkább visszaadták a városunknak, amit innen vontak el.

Eléggé szánalmas és a feudalista berendezkedést idézi, hogy városunk polgármestere még a háláját is kifejezte a kormány tagjainak…

Puskás: csupán 750 milliót kért a város, de 800-at kapott, hála a kormánynak, és köszönet a kormány minden tagjának.

Szombathely negyedik az egy főre jutó legtöbb adót befizető megyei jogú városok rangsorában. A szombathelyiektől levont személyi jövedelemadóból hova máshova jutott volna, ha nem vissza Szombathelyre?! Arról már nem is beszélve, hogy ez a 752 millió forint be volt tervezve a város költségvetésébe, amit ha nem kaptunk volna meg, akkor nem csak a város pénzügyeiért felelős alpolgármester aludt volna nyugtalanul, hanem mindenki más, aki egy kicsit is rálát a város anyagi helyzetére. És azt azért gyorsan hozzáteszem, hogy lehet visszafele mutogatni, de attól még tény, hogy az elmúlt években milliárdos nagyságrendű forrást vont el városunktól az Orbán-kormány, és ez a elvonás csak növekedni fog jövőre.

Értem én, miért ne érteném, hogy kell a sikerélmény még két ilyen nagyszerű és kivételes képességű embernek is, hiszen  főnöküknek köszönhetően nem sok ilyenben volt részük ebben az évben. Bár ettől még az arcukat megőrizhetnék, hiszen nem lenne törvényszerű, hogy Orbánnal együtt bukjanak. Azonban mindenki a saját sorsának kovácsa, így ha nekik öröm, hogy a pocakban és hektárban hízásnak indult hűbérúr kesztyűs bábjaiként viselkednek, akkor egészségükre.

Hendét megértem: még hazugságtól sem riad vissza annak érdekében, hogy egy kicsit jobb színbe tüntesse fel magát, miután mindenki megdöbbenésére nagy büszkén bejelentette, hogy Pápára viteti a városunk mellé tervezett repülőteret. 22 év legkíméletlenebb vasnépés címoldali fricskáját sikerült összehoznia „mutatványával”:

Mivel Hende lesz a Fidesz szombathelyi (Szombathely és 11 település) országgyűlési képviselőjelöltje 2014-ben, már elkezdte a kampányát. Egyik nap parádés kocsin mutogattatja magát Nardán Lazáry és Papp Hunor társaságában, másnap pedig sajtótájékoztatón médiahekkel. A gatyáját nagyon fel kell kötnie, ugyanis ha nem nyer, akkor nem fog bekerülni a Parlamentbe, és nagy valószínűséggel véget is ér politikai pályafutása. Így legyen. Majd hullatunk érte pár könnycseppet… 🙂

Azonban Puskás Tivadart nem értem. Ez a jobb sorsra érdemes ember miért megy bele egy ennyire átlátszó hazudozásba? Nem lesz képviselőjelölt 2014-ben, a szombathelyi járási hivatal vezetését Hende javaslatára egy tanakajdi lúzerre bízták, és úgy hírlik, egy, a tanakajdihoz hasonló képességű szombathelyi fideszest szemelt ki Hende a polgármester-jelöltségre.  Tehát Puskásra érdemei elismerése mellett 2014-ben már semmit sem fognak rábízni. Ha tényleg így lesz, akkor miért ül oda hitelesíteni az árulóból lett Orbán-líblinget, akinek jellemét mi sem mutatja jobban, hogy a polgármester betegségét is politikai marketingre használja? Érthetetlen.

Erről a két drága jó fideszesről még az ünnepek előtt – a nemzeti együttműködés és a karácsonyi áhítat jegyében – a Muppet Show két öregje jutott eszembe, akik mindig mindent megszakértettek és jól megkritizáltak, és persze mindent jobban csináltak volna.

Én kérek elnézést. Bár Hende és Puskás is bábok, nevetni nem lehet rajtuk.

 

Ajánlott irodalom:

A Fidesz aláhullása

A Fidesz forradalma a valóságok gyarmatosításáról, boldog vagy kényszerű önfelszámolásáról, a szöveg végéről akar szólni. A Fidesz a legtágabban értelmezett hagyományra — a kultúra értelmi konstitúciójára — akar pontot tenni. Antikonzervativizmusa a lehető legradikálisabb. Mi sem áll távolabb tőle, mint a konzervativizmus.  http://hafr.blog.hu/2012/12/23/afideszalahullasa

Kézből eteti a kormány az önkormányzatokat?

Mivel elég homályos volt a fogalmazás a sajtótájékoztatón, utánanéztünk, honnan is eredhet ez az összeg. Meg is találtuk az erről szóló, december 18-i keltezésű kormányhatározatot, amit itt el is lehet olvasni. Nos, ebből kiderül, hogy Szombathellyel együtt 37 város kapott ilyen rendkívüli támogatást az év utolsó, munkanapjaiban. A szombathelyi támogatás ezek közül nem különösebben kiemelkedő. Kaposvár például 3,5 milliárdot, Pécs és Miskolc kétmilliárdot kapott. Ha a kisebb városokat nézzük, Gyula 1,8 milliárdot, Veszprém 1,75 milliárdot, Pápa, Dunaújváros, Szolnok 1,5 milliárdot kapott. A szomszédos Zalaegerszeg pedig szintén 800 milliót. http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/onkormanyzat_tamogatas_hende_szombathely_800_millio