Következmények nélküli ország – Orbanland 3.

Durván törvénysértő a hálapénz elfogadása. A kórházigazgatókat simán ki kellene rúgni. Az Orbán-kormány persze cinkosan hallgat. Vagy éppen hazudik.

Vigyázat, kissé hosszú sikeredett az írás!

Már több mint egy hete, hogy szinte az összes állami kórház igazgatója hozzájárult ahhoz, hogy az általuk irányított intézmények (vagy éppen gazdasági társaságok) egészségügyi dolgozói legálisan elfogadhassák a hálapénzt. Azt a hálapénzt, ami hivatalosan soha nem is létezett. Ugyebár…

A kórházigazgatók pedig még mindig a helyükön vannak. Ami felettébb meglepő, hiszen simán ki lehetne rúgni őket.

Kisebb részt azért, mert teljesen hülyének nézik és manipulálják a közvéleményt azzal, hogy azt kommunikálják: az engedélyezésre azért van szükség, mert különben törvényt sért, netán még bűncselekményt  is elkövet, aki hálapénzt fogad el. Nagyobb részt pedig azért, mert tankönyvszerűen valósítják meg a nem rendeltetésszerű joggyakorlást.

Rácz Jenő, Veszprém megyei kórházigazgató, a Magyar Kórházszövetség elnöke, volt szoci miniszter (utóbbi tény bizonyítja, hogy szeretett hazánkban a baromság nem fideszfüggő) így fogalmazott az MTI szerint:

A munka törvénykönyvének július elsejétől hatályos szabályai szerint a hálapénz elfogadása bűncselekménynek számít, kivéve akkor, ha a munkáltató máshogy rendelkezik. http://index.hu/belfold/hirek/2012/06/22/csuszhat_a_boritek_veszpremben/

Van egy rossz hírem: a hálapénz utólagos elfogadása eddig sem minősült, és ezt követően sem minősül bűncselekménynek. Ha van kórházigazgatói utasítás, ha nincs. Ugyanis, ha nem előre valamilyen előnyt ígérve követeli ki az orvos, a nővér, vagy bárki, hanem utólag nyomja a kezükbe egy doboz desszert társaságában a pénzt a páciens vagy családja, akkor az elfogadás, az átvétel nem ütközik a Btk.-ba. Persze a hálapénzt elfogadó kórházi dolgozó még kórházigazgatói engedély birtokában sem mentesül az alól, hogy az éves adóbevallásában pontosan szerepeltesse,  mennyi mellékest keresett a „hálaszolgálatokból”. Mint ahogy muszáj lesz a vagyon forrását megjelölni majd egy vagyonosodási vizsgálat során, ugyanis nem mindegy milyen magyarázattal áll majd elő a két házzal, egy nyaralóval és három gépkocsival rendelkező minimálbéres orvos…

Nos, akkor nézzük, mit ír az új Munka Törvénykönyve:

52. § (2) A munkavállaló a munkáltató előzetes hozzájárulása nélkül harmadik személytől díjazást a munkaviszonyban végzett tevékenységére tekintettel nem fogadhat el, vagy nem köthet ki.

(4) A (2) bekezdésben meghatározott díjazásnak minősül minden olyan vagyoni értékű szolgáltatás, amelyet harmadik személy a munkáltatót megillető szolgáltatáson felül a munkavállalónak nyújt.

Tehát nem arról van szó kedves Rácz Jenő és társai, hogy netán bűncselekményt követ el az a kórházi dolgozó, aki harmadik személytől díjazást, vagyoni értékű szolgáltatást fogad el a munkája kapcsán – mert gyorsan csinált valamit, mert előre vett valakit, mert az átlagnál jobb minőségben dolgozott, vagy csak csupán  kedves volt, vagy mert naponta kivitte az ágytálat, és így tovább -, hanem „csupán” arról van szó, hogy ezért őt rögtön ki lehetne rúgni azonnali hatályú (leánykori nevén: rendkívüli) felmondással. Bizony.

Ugyanis, aki ilyet tesz,  az a munkaviszonyából származó lényeges kötelezettségét szándékosan, jelentős mértékben megszegi. Persze megpróbálhat arra hivatkozni az osztályos főorvos, hogy a nagy bonbonos dobozban elkerülte a figyelmét a sok kicsi húszezres, amik ráadásul össze is voltak hajtogatva. Nos, a súlyos gondatlansággal (=nem nézte meg alaposan az ajándékot) elkövetett kötelezettségszegés is tényállásszerű, magyarul: a „nagyon figyelmetlen” dolgozó is repülhet.

A kórházigazgatók is repülhetnének, mert amit csinálnak, és amiről még nyilatkoznak is, az nem más, mint nem rendeltetésszerű joggyakorlás. Azaz törvényt sértenek.

Rácz Jenő ezt nyilatkozta korábban:

A Magyar Kórházszövetség elnöke úgy fogalmazott, hogy a mostani humánerőforrás-krízis kellős közepén az intézményvezetők nincsenek olyan helyzetben, hogy megtiltsák a hálapénz átvételét. Ha pedig a jogalkotó megtiltja, akkor adjon pénzt az egészségügyi dolgozók bérrendezésére.  http://hvg.hu/itthon/20120621_halapenz_korhazigazgatok

Nem csak az ő, hanem több kórházigazgató nyilatkozatából is egyértelműen azt lehet kihallani, kiolvasni, hogy ha a magyar állam nem rendezi az egészségügyi dolgozók bérét, akkor legalább legálisan lehessen  a hálapénzt elfogadni.

Nagy Lajos, a Markusovszky kórház vezérigazgatója álláspontja szerint:

Az egészségügyi dolgozók fizetése olyan alacsony, hogyha megvonnák tőlük a hálapénzt, akkor az tömeges elvándorláshoz is vezethetne, ezért is engedélyezik.  http://www.vasnepe.hu/hirek/20120705_legalis_halapenz

Tehát a kórházigazgatók szerint a hálapénz az egészségügyi dolgozók bérének egy része, ami ha nem lenne, akkor a „maradék” fanatikus vagy éppen a „káoszon” nyerészkedő kórházi dolgozó is elmenne külföldre.

Pedig az új Mt. egyértelműen rögzíti, hogy a díjazást bérként nem lehet figyelembe venni!

52. §  (3) A munkavállalót munkaszerződés vagy munkaviszonyra vonatkozó szabály alapján megillető munkabért csökkenteni nem lehet arra tekintettel, hogy a munkavállaló a munkáltató előzetes hozzájárulásával a (2) bekezdésben meghatározott díjazásban részesült.

Ugyanis ha a munkabért nem lehet vele csökkenteni, akkor növelni sem lehet. Máshogyan fogalmazva: vajon mennyire combosítaná a feketegazdaságot, ha mostantól számos munkáltató 4 órás minimálbérre átjelentené a munkavállalói nagy részét – ezáltal jelentősen csökkentve a fizetendő adót -, a vásárlókat, a szolgáltatásokért fizető vevőket pedig megkérnék, hogy HA MEGVOLTAK ELÉGEDVE, akkor HÁLASZOLGÁLATKÉNT adják oda a dolgozóiknak készpénzben a bérkiegészítést. Mindenki boldog: a cég kevesebb adót fizet, a munkavállaló bárhol is dolgozik, kap hálapénzt, a fogyasztó pedig abba a hamis illúzióba ringatódik, hogy valami jobbat kapott, mint mások.

Természetesen nem szóban és nem egyesével kérné meg a vásárlóit, a vevőit a leleményes vállalkozó, hanem közleményben tudatná, hogy mivel a magyar állam nem tesz semmit azért, hogy a bérből, fizetésből élők zsebében több maradjon, ezért a törvényi változásoknak megfelelően az Adóparadicsom Zöldség és Gyümölcs Kiskereskedés vezetősége engedélyezte a borravaló utólagos elfogadását a boltjaikban dolgozóknak. Még arra is felhívná a figyelmet, hogy ha ezt a magyar állam megtiltaná, akkor a pénztárosok és eladók tömegei vándorolnának az ausztriai Hoferekbe és Billákba.

Ha már lassan úgyis jogi szeminárium kerekedik írásomból, akkor kommentár nélkül három bekezdés a Polgári Törvénykönyvből (Ptk.):

2. § (2) A törvény biztosítja a személyeknek az őket megillető jogok szabad gyakorlását, e jogok társadalmi rendeltetésének megfelelően.

5. § (1) A törvény tiltja a joggal való visszaélést.

(2) Joggal való visszaélésnek minősül a jog gyakorlása, ha az a jog társadalmi rendeltetésével össze nem férő célra irányul, különösen ha a nemzetgazdaság megkárosítására, a személyek zaklatására, jogaik és törvényes érdekeik csorbítására vagy illetéktelen előnyök szerzésére vezetne.

Szögezzük le ismét, mi lenne a helyes gyakorlat: ha a kórházban bárki bármiért fizetni akar, akkor fizessen a kórháznak, és ne az osztályos főorvosnak. A kórház adjon róla számlát, a plusz bevételből pedig emelje meg a dolgozói bérét! A jogszerűség kedvéért minden beteget a kórházi felvételkor tájékoztatni kell:

Az Ön által befizetett TB a szervízdíjat nem tartalmazza.

És hogy jön ide az Orbán-kormány?

Egyrészről már megint hazudtak. 2010. május 22.:

Az új kormány orvosi életpályával, méltó bérezéssel, és a szellemi szabadfoglalkozású státusz megteremtésével kíván javítani az egészségügyben dolgozók helyzetén, és küzdeni a hálapénz ellen.

Felére akarják csökkenteni a várólistákat.

A program szerint az orvosokat nem szankciókkal, hanem „méltó bérezéssel”, orvosi életpályával tartanák itthon. A hálapénzrendszer leküzdésére bevezetnék a szellemi szabadfoglalkozású státuszt.  http://index.hu/belfold/2010/05/22/penzzel_gyogyitana_az_egeszsegugyet_az_uj_kormany/

Hehe. És hogy bekajálták a sok hazugságot a zemberek… A hálapénzrendszert nem felszámolja a bölcs és tehetséges Orbán-kormány, hanem inkább legálissá teszi. Mostantól a hálapénz egy egy atipikus béren kívüli juttatás, amit ráadásul a többi adózó fizet meg a saját leadózott jövedelméből. Hát, igen, ez történik akkor, amikor Orbán és társai nekiállnak valami ellen küzdeni az emberek védelme érdekében…

Másrészről az általam leírt összefüggésekkel és veszélyekkel ők is tisztában vannak. Mármint az a kb 10 ember a Fidesz-körül, aki az agyát gondolkodásra is használja

Harmadrészt pedig a fentebb már hivatkozott új Munka Törvénykönyvének törvényi indokolását mégis csak Magyarország Kormánya terjesztette a Parlament elé (ha nem így lett volna, és az egész Mt. egy országgyűlési képviselő magánakciója volt, akkor bocsi).

Mt. 52. § kommentár:

Az üzleti szokások alapján a munkavállaló munkaviszonya teljesítése során harmadik személytől különféle anyagi juttatás elfogadására kaphat ajánlatot. Ennek, továbbá a köznyelvben „borravalónak” vagy „hálapénznek” nevezett juttatás elfogadásának tilalmát mondja ki a (2) bekezdés azzal, hogy a tilalom alól a munkáltató felmentést adhat.

A felmentés történhet olyan módon is, miszerint az általában kisebb összegű, szokásosnak tekinthető ajándék elfogadását engedi csak meg a munkáltató. Ilyen felmentés esetén viszont a munkavállaló munkabére nem csökkenthető arra tekintettel, hogy ezen felül – az említett módon – egyéb juttatásban részesül.

Korbácsot annak, aki a hálapénz szót beleírta a jogszabály kommentárjába! Milyen „üzleti szokások”??!! A soha nem létező hálapénz kapcsán üzleti szokások hogyan alakultak ki??!! És tényleg: kedves kormány, az egészségügy akkor mégis csak üzlet??!!

Vagy: ha az a cél, hogy mostantól minden munkáltató úgy tegyen, mint a kórházigazgatók, akkor meg hajrá! Üssünk közösen még nagyobb lyukat az állami költségvetésbe!