Jó hír: július egytől nem lehet pótdíjazni Szombathelyen azt, akinek lejár a parkolójegye

No, és persze azt sem lehet megbüntetni, aki egyáltalán nem vesz parkolójegyet.

A képviselő-testület április 26-án megszavazta a szombathelyi új parkolási rendeletet, amelyben nem került szabályozásra, milyen esetekben szabható ki parkolási bírság (pótdíj).

Íme az elfogadott rendeletet is tartalmazó napirendi pont: http://www.e-savaria.hu/publikalas2/index.aspx?adat=86156&pf=25&lf=46&mf=899&cmf=899

A linken megtalálható rendelet-tervezeten csupán egy ponton módosított a fideszes többség: a 3. (kedvezményes) díjzónából kivették a kórház és az SZTK környékét, és áttették a drágább övezetbe. Szégyen. (Hmm, nem arról volt szó, hogy Szombathely a segítés városa?!)

Aki figyelmesen elolvassa a rendeletet, meggyőződhet, hogy abban egy szó sem esik arról, mi minősül szabálytalan parkolóhasználatnak, és hogy ebben az esetben milyen szankciót alkalmaz az önkormányzat nevében eljáró SZOVA.

A rendelet elején hivatkozott jogszabályi  helyek közül az egyik sem tartalmaz egy sort sem a pótdíjazásról, tehát nincs meghivatkozott feljogosítás a pótdíjazásra! Ez kicsit magyarabbul: az önkormányzat csak azt teheti meg, amire törvény feljogosítja. Azonban a szombathelyi új parkolási rendelet még csak meg sem hivatkozik olyan törvényt, amely szankció alkalmazását lehetővé teszi.

És az, hogy a második számú melléklet utolsó sorába, sorszámozás nélkül oda van biggyesztve ez a mondat, mely szerint „pótdíj mértéke: a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvényben meghatározottak szerinti”, inkább megmosolyogtató, mint sem alkalmazható.

És ha igaz, hogy a jegyző informálisan átküldte a kormányhivatalnak a tervezetet, és ők így küldték vissza, akkor az két dolgot jelenthet:

1) ők sem értenek hozzá

2) tényleg nem tudnak a mostani jogszabályi környezetben az önkormányzatok semmit sem szankcionálni

Ha a 2) a valós helyzet, akkor az azt jelenti – mivel nem hiszek a véletlenekben -, hogy a kormányzat azt akarja, és úgy is alakítja a jogszabályokat, hogy az önkormányzatok béna kacsává váljanak. Polgármesterünk meg lelkesen meg is szavazza ezeket a törvényeket…

Csakhogy törékeny demokráciánk egyik tartóoszlopa az önkormányzatiság, a települési szintű önrendelkezés joga.

A végleges mennyiségű dinamitot már felhelyezték erre az oszlopra, mi meg végignéztük az eddigi próbarobbantásokat.

http://www.youtube.com/watch?v=R2PRmjasVYU&feature=player_embedded