A NAV-botrány egy élesített, még fel nem robbant bomba

Be kellene látni, hogy a Fidesz látványosan nem tud azokkal az ügyekkel mit kezdeni, amikor politikán kívüli személyek fogalmaznak meg az orbáni rendszerrel szemben kritikát, vádakat, lásd egyetemi hallgatók, volt trafikosok, volt állami földbérlők, és most a volt NAV-osok.

A NAV-on belüli visszaélések élesített, de még fel nem robbant bombák. Most már két volt NAV-os vezető mutatott rá, hogy vannak ilyen szerkezetek a rendszerben; most már csak meg kellene keresni őket.

A Fidesz és a pártközeli sajtó – ide értve sajnos a közszolgálati médiát is – persze agyonhallgatja az ügyet, de most már tisztán látszik, hogy a sajtó másik része folyamatosan napirenden fogja tartani. Így a véleményformáló, tájékozódni akaró emberekhez a friss hírek el fognak jutni.

Követelni kellene, hogy a NAV elnöke számoljon be arról, hány eljárás akadt el nála, és ez mely cégeket érintette. Ha adótitok mögé akar bújni, akkor zárt ülésen legyen beszámoltatva.

A nagyobb jelentőségű ügyekben, így a hálózatos áfacsalási ügyekben is 2007-től kezdődően a Kiemelt Ügyek Adóigazgatósága (KÜIG) járt el. Ha a KÜIG valamelyik revizorának kiemelt adózóval kapcsolatos tennivalója volt, akkor hivatali eljárásrend szerint a NAV elnökétől kellett engedélyt kérnie, hogy az ellenőrzést kiterjeszthesse egy másik igazgatóság, például a Kiemelt Adózók Adóigazgatóságának (KAIG) ügyfelére. Ezt a hivatali bikkfanyelv kapcsolódó vizsgálatnak nevezi. A szolgálati út tehát a két igazgatóság közös felettes szervén, a Kiemelt Ügyek és Adózók Adó Főigazgatóságán keresztül vezetett a NAV elnökéhez. Forrásunk szerint ilyen, a NAV elnökéhez címzett, a kapcsolódó vizsgálat lefolytatására irányuló, korábban merőben formális, bürokratikus aktusként kezelt kérelmek tucatjai akadtak el 2010 után a Főigazgatóságon. N. úr szerint ezek a dokumentumok ma is fellelhetők a NAV irattárában – ezek nyilván nem publikus iratok, de egy ügyészségi vagy parlamenti vizsgálat során bizonyító erejűek lehetnek a leállított adóvizsgálatokról szóló állítások igazságtartalmával kapcsolatban. Forrás: http://atlatszo.hu/2013/11/25/kormanyrendelettel-szuntettek-meg-a-nav-elitcsapatat-ujabb-ex-adoellenor-beszelt/

A vállalkozások többsége majd belenyomorodik a terhekbe, és ezt csak tetézi, hogy az adóhatóság, mivel egyre kevesebb adót tud beszedni – legalábbis az előirányzathoz képest -, egyre nagyobb nyomás alatt tarja a működő vállalkozásokat. Persze, hogy kinyílik a bicska a zsebben, ha azt lehet olvasni, hogy bizonyos cégeket nem ellenőriznek intenzíven, és az adóhatóság megengedőbb velük. És ezt nem a bulvársajtó állítja, hanem két volt NAV-os vezető.

Ebbe az ügybe a teljes ellenzéknek érdemi módon bele kellene állnia, és folyamatosan nyomás alatt kellene tartania a kormányt és a NAV vezetőit. Be kellene mutatni, milyen üzleti körök járhattak jól azzal, hogy a kormányzó Fideszhez dörgölődztek.

Tisztázni kellene azt is, hogy például az egyik magyar tulajdonú kiskereskedelmi vállalkozásnál és az ehhez a cégcsoporthoz tartozó cégeknél az elmúlt három évben volt-e átfogó, összes adónemre kiterjedő adóhatósági vizsgálat.

Feladat lenne bőven, a közvéleményt pedig biztosan érdeklik a fejlemények.

 

Az atlatszo.hu vonatkozó írásai:

Eltűnő milliárdok – a magyar állam legnagyobb adósai

Horváth András már két éve milliárdos számlagyárakra figyelmeztette a Fideszt

Horváth András: a pártok a korrupciót védik (video)

NAV: Érdemi vizsgálat helyett megfélemlítés

Horváth András: Az adócsaló hálózatok elleni fellépés helyzete Magyarországon

Betelt a pohár egy adóellenőrnél, feljelentette a NAV-ot (video)