Pár gondolat a Haladásról

(többen kérték, hogy tegyem fel a blogra, amit a Hali-fórumban írtam, mert olyanokat is érdekelhet, akik nem rendszeres fórum olvasók)

Az éremnek mindig három oldala van. A fórumban általában csak kettőről szokott szó esni – szurkolók szemszöge, tulajdonosok szemszöge. A korrektség kedvéért hadd írjak pár sort arról, amiről kevésbé szoktunk beszélni. Már csak azért is, mert a félig töltött pohár félig tele van!

Nem sokon múlt, hogy ne szűnjön meg az elsőosztályú labdarúgás Szombathelyen. Szerencsére a Haladás Szombathelyen közügy, így pár fanatikus és egy-két a helyzet magaslatán álló döntéshozó megoldotta, hogyha nem is az elsőosztályban, de a másodosztályban elindulhattunk.

Ha a szokásos magyar balfaszkodás ment volna, tényleg megszűnt volna a Haladás. Nem így történt, és ezt kicsit én mint szombathelyi különlegesség, különbség tartom számon. Túlélte a Hali az első év sokkját, tette az a pár elkötelezett ember a dolgát, és szerencsére voltak bevethető játékosaink, és nem borult össze az utánpótlásképzés.

Ezt követte egy újabb szerencse. Megjelentek az Illés Béláék. Persze, tudom, hogy először Fehérváron próbálkoztak, de a mi szerencsénk, hogy Szombathelyre vették az irányt, itt pedig három ember csak meggyőzte őket, hogy érdemes itt „letelepedniük”.

A tabula rasa (tiszta lappal indulás), a Béláék idejövetele, az önkormányzat felelősségvállalása együtt jelentették az új időszámítás kezdetét a Haladásnál.

Nagyon kicsi volt a valószínűsége e hármas együttállásnak.

Most már mindenki természetesnek fogja fel, és nem gondolunk bele, mekkora szerencse ért bennünket. Hány meg hány város és mennyi szurkoló cserélne velünk? Közelünkből Sopron és Veszprém, akikhez – sajnos – úgy tűnik csatlakozik Zalaegerszeg is.

Lehet szidni az önkormányzatot, de rengetegen irigykednek a Haladásra, mert hatalmas stabilitást ad az önkori jelenléte. Egyrészről eleve adva van a költségvetés fele, másrészről pedig nem lehet olyan ostobaságot csinálni, ami a klub létét veszélyeztetné. Legalább tucatszor mondták nekem más csapatok vezetői, hogy könnyű a Haladásnak, mert az önkormányzat a klub mellett áll. Arról nem is beszélve, hogy az önkormányzat nem csak a pénzt jelenti, hanem a spórolás lehetőségét is, példának említve a sportolói önkormányzati lakásokat, de ami ennél még egyértelműbb: nem kellett az Akadémiának önálló oktatási intézményt alapítani, az önkormányzat megoldotta. (Köszönet a pedagógusok türelméért – már csak a pálya tőszomszédságában élők nyugalmát kellene megoldani.)

Azt kell mondanom – bár volt bennen aggódás 2010 őszén -, hogy a mostani vezetés is prioritásként kezeli a Halit.

Illés Béláék (amely többes szám a Kóbor Lacit, a Halmai Gabit, a személyükhöz kötödő embereket jelenti) jelenléte pedig azért főnyeremény, mert nem csak egy Akadémiát alapítottak Szombathelyen, nem csak egy jó szakembert és szakmai programot hoztak magukkal, hanem a saját pénzüket adják a Haladás működésébe.

SOHA ennyi pénzt magánszemélyek még nem adtak a Haladásnak.

Pedig higgyétek el, sokakkal beszéltem anno, és sem azok, akik a Haladásról lehúztak pár bőrt, sem azok, akiknek lett volna rá pénzük, nem akartak semmit sem tenni. A Béláéknak ezért csak köszönet jár. Úgy szoktam fogalmazni, hogy mindenki számára érhető legyen: a gyerekeik szájától veszik el, amit a Haladásnak adnak. Ezt azért mindenkinek figyelembe kellene vennie.

Mi a helyzet most?

A gazdasági helyzet egyrészt odavágott a Béláék üzletének is (árbevétel csökkenés), másrészről tovább nehezítette a szombathelyi önkormányzat egyébként sem rózsás helyzetét (költségvetési bevételek csökkenése). Mindezek ellenére az elmúlt 2 évben mindenki tette a dolgát. (Nem akarom a kistulajdonosokat megsérteni azzal, hogy őket nem emlegetem, de itt fontos megjegyeznem, hogy a kistulajdonosok is mindig betették, ami számukra elő volt írva, sőt még többet is.)

Az önkormányzat részéről az is egy kész csoda lesz, ha tud ugyanannyit adni, mint tavaly, és szerintem a Béláék is így vannak ezzel.

Egy játékos játékjogának értékesítése, főleg ha az összeg 150 millió, azt jelenti, hogy a Haladás nyugodtan befejezi a 2011/12-es bajnokságot (természetesen nem esünk ki), és nyugodtan belevághatunk a következő bajnokságba.

Ez azért is fontos, mert végre jó lenne, ha az MLSZ nem fantom-bundázókat üldöztetne a hatóságokkal, hanem tenné a dolgát, azaz nem engedne valós költségvetés nélkül indulni csapatokat az NB1-ben! Sőt, ha olvassák soraimat, van egy operatív javaslatom: minden hónapban nullás igazolást kérjenek be a kluboktól, és aki ennek nem tesz eleget, attól naponta vonjanak le három pontot.

Egy év alatt rend lenne, igaz, kb 10 csapattal indulna el a következő szezon.

És most jön a lényeg: oké, hogy nem a tabella első helyeiért harcolunk, azonban az biztos, hogy a Haladás a Kiskokó eladása nélkül is képes anyagilag is az NB1-ben maradni. (Már csak azért is, mert nem szabadna elégetni a befolyó pénzt, hanem tartalékolni kell belőle, ezért is jó ötlet, hogy euróban jöjjön az utalás – ki tudja 3 vagy 6 hónap múlva, mi lesz a forint/euró árfolyam.) Egy vagy kettő játékos igazolására van most is pénz, igaz, akkor nincs edzőtábor, és nyáron már igazolni nem fogunk tudni.

Egyébként nem milliárdok kellenének, hogy megcélozzuk a dobogót, hanem 150 millió forinttal több költségvetési pénz. Egy forinttal nem kellene több. Emlékeztetnék mindenki arra, hogy amikor a Falco bajnok lett, akkor sem a Falconak volt a legnagyobb költségvetése, sőt, inkább a középmezőnyben voltunk. Az idei évről nem is beszélve. El fog jönni annak is az ideje, amikor ez a plusz 150 millió forint is a klub rendelkezésére fog állni. De hangsúlyozom: plusz 150 millió. Tehát kell hozzá továbbra is az önkormányzat, a Béláék és a kistulajdonosok költségvetési befizetése.

Addig is a játékosok becsüljék meg, hogy itt játszhatnak, mert ha csúszásokkal is, de mindig megkapják a fizetésüket, és szolgálják ki a szurkolókat. Ne legyen zabszem a seggükben tavasszal, mert kiesni úgy sem fogunk, tehát tegyék oda magukat minden meccsen, az Artner Tomi úgyis támadófocit fog velük játszatni (ahogy az Aczél Zoli is tette). És fontos, hogy tartsák észben (a blogot olvasó játékosok kedvéért: tartsátok észben), hogy egy szombathelyi edzőt még a szombathelyi játékosok sem tudnak megbuktatni, nemhogy a befogadottak. 🙂

A városvezetés pedig szerezze már meg végre a MÁV-ingatlanokat, hátha kapunk mi is stadionépítésre pénzt az államtól. Ha nem az elkövetkező egy-két évben, majd utána. De addig is – most amikor bármiről lehet törvényt alkotni a parlamentben – egy ingyenes vagyonjuttatást le lehetne zongorázni. Adok hozzá kottát szívesen. 😉