A hazáról és államról (Márai Sándor)

Nevelhetünk-e valakit hazaszeretetre? Mintha azt mondanám: “Korbáccsal és szöges ostorral kényszerítlek, hogy szeresd önmagadat.” A haza nemcsak föld és hegy, halott hősök, anyanyelv, őseink csontja a temetőkben, kenyér és táj, nem. A haza te vagy, szőröstől-bőröstül, testi és lelki mivoltodban; ő szült, ő temet el, őt éled és fejezed ki, mind a nyomorult, nagyszerű, lángoló és unalmas pillanatokban, melyek összessége életed alkotja. S életed a haza életének egy pillanata is. Hazaszeretetre nem tudlak megtanítani: őrült az, aki önmagát tagadja. Hazád a történelmi méretekben megnagyított és időtlenített személyiség. A haza a végzet, személyesen is. Nem fontos, “szereted”-e, vagy sem. Egyek vagytok. De úgy látom és tapasztalom, hogy te – szóval, ünnepélyesen, írásban és a dobogókon – inkább az államszeretetről teszel bizonyságot és hitvallást. A hazától ugyanis nem lehet várni semmit. A haza nem ad érdemrendet, sem állást, sem zsíros kenyeret. A haza csak van. De az állam ad finom stallumot, csecse fityegőket szalonkabátodra, príma koncot, ha ügyesen szolgálod, ha füstölővel jársz körülötte, ha – férfiasan, kidüllesztett mellel – megvallod a világ előtt, hogy te szereted az államot, akkor is, ha kerékbe törnek. Általában nem törik ezért kerékbe az embert. Éppen ezért, minden államszeretet gyanús. Aki az államot szereti, egy érdeket szeret. Aki a hazát szereti, egy végzetet szeret. Gondolj erre, mikor hörögsz a dobogókon és melled vered.
/Füves könyv/

“A hazáról és államról (Márai Sándor)” bejegyzéshez 10 hozzászólás

  1. Ezt a blogot nem az MSZP írja.

   Aki ismer engem, tudja, hogyan gondolkodok például a hazáról, a hagyományokról. Nem tegnap óta, mindig is.

 1. “A nagy és erős a lenthez tartozik, a lágy és gyenge a fenthez” – “Légy gyenge és szelíd, olyan hajlékony, mint a fű, ne erős, mint a magas fák. A gyökerek kemények, ők a lenthez tartoznak, a virágok lágyak, ezért a fenthez tartoznak. Csupán a virágok lehetnek legfelül: bölcsek, költők, misztikusok, nem politikusok. Az egész világ a feje tetejére állt, mert az erős emberek akarnak felül lenni. Most…, szerte a világon a politikusok kerültek felülre, ennek eredménye a nyomorúság és a zűrzavar, túl súlyossá vált a felső szint””Ha hasznos akarsz lenni, megkeményedsz, ha küzdeni próbálsz, megkeményedsz! Légy lágy és hajlékony és engedd, hogy az élet áramlása magával vigyen, ahová akar. Engedd, hogy a mindenség célja legyen a célod. Az életnek ne legyen értelme, az élet csak legyen, és akkor hirtelen lággyá válsz. Minden keménységed eltűnik, tovaszáll, fölolvad, újra gyermekké válsz, ismét a gyermek tiszta tekintetével nézhetsz a világra.” Osho
  Talán ugyanazt a gondolatot emeltem fel, csak más aspektusból.

 2. Biztos túlzok, de a magyar kultúra egyik legnagyobb alakjai közé sorolnám Márait. Gondolatvilága és annak sorokban való megjelenítése teljesen egyedülálló. A ” probléma” csak az, hogy sorai apszolút aktuálisak a jelen magyar helyzetben. Ha élne nem hinné el mi folyik most Magyarországon. Rohanunk egy polgárháborus helyzet felé, amit persze józan ember nem kívánhat.
  Engedjék meg, hogy közre adjam Gálvölgyi János szinész, zsarnokságról írt gondolatainak részletét
  “Akarom hinni, hogy nem lehet ordas eszméket feléleszteni, nem kell újra egypártredszerben élni és félni, ha ketten beszélnek, nem kell elhallgatni harmadik személy közelettére.”

 3. Kedves Vipera!

  “A kommunistáktól meg nehéz lesz megszabadulni, mert senki nem olyan veszedelmes, mint egy bukott eszme haszonélvezője, aki már nem az eszmét védi, hanem a zsákmányt” Márai Sándor (emlék 2002-ből)

  Sokat vakartátok a kirakatról? 😀

  Lássuk be, hogy a mai tüntetés Magát is meglepte.. új stratégiát kérek, mert padlóra kerültetek.

  ui: a Wass Albin úgy röhögtem, majdnem leestem a székről

  ifjabb Zentai

  1. Hát, igen, durva nehéz lesz egy Pintértől, Szélestől, Simicskától, Orbántól megszabadulni. Náluk nagyobb kommereket nehéz lenne találni…

   A mai felvonulás kapcsán is el voltak helyezve a taposóaknák. Már várom a rejtettvideós felvételeket. 🙂

 4. Én a maga helyében nem venném így félvállról, persze a maga dolga. Aknákkal mi is el vagyunk látva. Rejtett videók? Aki jártas a politikai kommunikációban, előre látja, hogy a médiájuk mit játszik le az elkövetkező napokban, de felhívom a figyelmét (nemtudomkának is megtettem) h megváltozott a világ.

  Remélem nem adja fel, még egy ilyen Nagyvadat levadászni, mint Maga nehéz lesz találnom.

  ifjabb Zentai

  1. Jajj-jajj! 🙂 Nagyvad és levadászni? Atyaég!
   Ez ugye most csak mókázás?
   Egy vidéki lakótelepi srác egy kisvárosban. Kb ez vagyok. Élem az életem, teszem a dolgom, s bár markáns véleményem van a bennünket körülvevő világról, messziről teszek a politikára. Talán, utána kellene járni, kik voltak az őseim, és így mit hoztam magammal otthonról…

   Én nyugodtan alszom. És cseppet sem zavar, hogy mások jó sok pénzzel, hogy még többet tudjanak lopni, megfinanszíroznak egy felvonulást. Ne legyen így, de amikor majd tavasszal magyarok százezrei fognak kevesebb bért kapni, mint tavaly, és már a rezsire és ételre se lesz elég, senki és semmi sem fogja tudni őket megállítani.

 5. Megkérhetném, h ne a jövendő választóinak írjon üzenetet. Tisztában vagyok a családjával (ha az az őseivel találnám meg, abban a pillanatban leteszem a tollaz) , nekünk a Család szent. Nem szeretem, amikor érvek helyett ezzel takarózik. Magánéletet célpontba állítani egy nagyon aljas és megkérdőjelezhető magatartás. A regressziós viselkedés (vissza a gyerekkorba – Én csak egy egyszerű lélek vagyok) bevett kommunikációs stratégia – ismerjük.

  A 4K “nem tetszik”dugnivaló leszboszi pinájával többet tett a rettegésért, mint az elcsépelt szófosásuk. Ez gáz, eljárt maguk felett az idő. Maradjanak a régi módszernél: vegyék meg Karsay Dorottyát. Ebben nagyok.

  ifjabb Zentai

 6. “de amikor majd tavasszal magyarok százezrei fognak kevesebb bért kapni, mint tavaly, és már a rezsire és ételre se lesz elég, senki és semmi sem fogja tudni őket megállítani.”

  na itt hagyjuk abba, ez már a komolytalanság kategória

  alles gute

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.