Retteghy István ügyvéd akkor és most

2003 

„(…) én nagyon komolyan gondolom, hogyha egy szemernyi kétség is van a bűnösséget illetően, akkor föl kell menteni a vádlottat – mert mi van akkor, ha ártatlan embert ítél el a bíróság? Ezért annak ellenére, hogy mondjuk nekem is kétségeim vannak – mert nem tudom én sem a teljes igazságot -, mindent meg kell tennem annak érdekében, hogy a bíróság megismerje az összes körülményt, ami a terhelt ellen szól. Nemcsak azért, mert ez a kötelességem, hanem mert ezt vállaltam. Adjuk meg az esélyt: ha véletlenül mégsem a vádlott volt az elkövető, ártatlanul ne ítélje el a bíró.”

/P. Gál Judit: Ördögök ügyvédei, Alexandra kiadó, 2003, 93. old./

2011 december

„A fegyelmi bizottság elnökeként viszont mélységesen egyetértek azzal, hogy egy gyanúba keveredett szakember ne dolgozzon. Ezért tehát eljártunk Aczél Zoltán ügyében.”

http://www.nemzetisport.hu/nso_hirek/fogadasi-botrany-az-mlsz-elso-fokon-hataroz-aczelrol-aki-fellebbezhet-2109805

Vajon, a szabadidejében az MLSZ fegyelmi bizottságának elnökeként haknizó jogászra is vonatkoznak az ügyvédi szakma írott és íratlan szabályai?

Vajon egy gyakorló jogász hány eljárási és anyagi jogi hibát tud véteni véletlenül egy másfél oldalas határozatban? És készakarva…?!

Vajon mit érdemel az az egyébként ügyvédi hivatást folytató jogász, akinek szabadidős tevékenysége során hozott durván jogsértő határozata és nyilatkozatai miatt megy tönkre egy ember élete, aki ellen még vádat sem emeltek, és lehet, hogy soha nem is fognak?

És legvégül – vajon mit gondolnak nevesebb ügyvédek egy kollégájuk szabadidős tevékenységéről:

Az Ügyvédi Kamara elnökhelyettese, dr. Kovács Kázmér:

Volt már arra példa, hogy egy ügyvéd a bíróságon vagy a magánéletben olyan magatartást tanúsított, amely miatt etikai vagy erkölcsi eljárás indult. (…) folyik az eljárás, amelynek az a célja, kiderüljön, viselkedése összeegyeztethető-e a hivatásával.

Én a konzervatívabb fajtába tartozom, ezért úgy gondolom, hogy egy ügyvédnek nem kellene olyan jellegű műsorban részt vennie, mint a ValóVilág. Hiszen nem csupán Eszter ügyfeleinek a megítélése változhat, de lehet, hogy bizonyos emberek általánosítanak, ami rossz fényt vethet a szakmára – nyilatkozta Dr. Ligeti György.

Dr. Ruttner György:
Eszternek nyilvánosan színt kellene vallania, melyik értékrendet tartja követendőnek saját maga számára. Ha fontos a hivatása, akkor ki kellene szállnia a valóságshowból. Egyáltalán nem szerencsés dolog egy ügyvédnek ilyen jellegű műsorokban szerepelni.

http://magyar_mocsar.postr.hu/beindult-a-gozhenger-vv-eszter-ellen