Mennyibe kerül a szombathelyieknek a Savaria Fórum kiadója ellen folytatott szabadságharc?

2.343.070 forintba.

Ugyanis ennyibe került összesen az a fizetési meghagyásos eljárás, amelyet azért indított a városi hetilapot az önkormányzattal kötött szerződés értelmében hetente 33.700 példányban megjelentető gazdasági társaság, mert az önkormányzat április óta nem fizetett neki. Április óta maga finanszírozza az újság kiadását a társaság, teszi azt annak ellenére, hogy a város költségvetésében 25 millió forint (és nem 35 millió) van erre a célra elkülönítve. Ebből a költségvetési forrásból eddig egy számlát egyenlített ki az önkormányzat „önszántából” közel kilenc millió forint értékben tavasszal, most pedig (december első hetében) a bírósági végrehajtónak (!) kellett inkasszóznia Szombathely Megyei Jogú Város folyószámláját, hogy a soron következő negyedéves összeghez a kiadó hozzájuthasson.

Az inkasszózott összeg 12.104.286 forint, amelyből az időben ki nem fizetett számla összege 9.761.216 forint. A kettő különbözete ahogy már fentebb is írtam: 2.343.070 forint.

Tehát közel két és fél millió forintot dobott ki a fideszes városvezetés az ablakon, mert nem engedték határidőben (amely eleve három hónapos türelmi időt tartalmaz) kiegyenlíteni a számlát. Tették ezt úgy, hogy pontosan tudták, ugyanaz fog történni, mint korábban már három (!) esetben: a bíróság jogerősen megítéli a pénzt a kiadónak, majd a végrehajtó beszedi. Csak hogy így jelentősen megnövekszik a kötelezően kifizetendő összeg: kamat, eljárási díj, végrehajtási költség, a végrehajtó munkadíja rakódik rá.

Pénzszórás.PNG

Úgy látszik, gazdagok vagyunk…

Illetve még egy dolog látszik: az önkormányzat nem akart eddig sem fizetni,  és csak ürügyet keresett, hogy felmondja a szerződést. Ami persze jogellenes, ezt a városvezetés is tudja.

Csak hogy ebből elég volt! Ha a városnak bármilyen plusz költsége keletkezik egy rossz döntés miatt, akkor a döntéshozók térítsék meg azt a magánvagyonukból.

Legyen ezt követően minden ügyben az a rendezőelv: aki kárt okoz, fizesse is meg. Hogy van-e kár, és az milyen összegű, erről természetesen bíróság döntsön, ne politikusokból álló alkalmi zsűri. A mostani esetben a bírósági döntésen már túl is vagyunk, így a kár összegét is tudjuk.

Most már csak arra van szükség, hogy a négy városvezetőből egy feltegye a kezét, hogy ez az ő felelőssége. Tisztelt Uraim, hajrá!

 

Utóirat:

Volt amikor a SaFo közéleti lap volt, nem sima önkormányzati újság. A mostani SaFo legnagyobb hibája, hogy túlontúl középen akar állni, csak tudósít, de gondolatot nem ébreszt, véleményt nem alkot. Milyen hiszti lenne most, ha a 12 évvel ezelőtti események megismétlődnének…?!

http://magyarnarancs.hu/belpol/sajtobotrany_szombathelyen_cikkek_konyec-61698