Matolcsy és az ügyészség esete a jogállammal

Azért van annak egy nem is diszkrét bája, hogy az önmagát törvényeken felülállónak képzelő és konzekvensen így is cselekvő MNB elnök, Matolcsy György vidáman, pár pohár bor társaságában ebédel a törvényesség egyik őrével, Polt Péter legfőbb ügyésszel. Munkaebéd…

matolcsy-polt-1024x578

Nyilván mind a ketten tudják, hogy az elmúlt hónapokban ügyvédi irodám egyik megbízója, a Demokratikus Koalíció büntetőfeljelentést tett az ügyészségen hűtlen kezelés gyanúja miatt az MNB-s alapítványok ügye miatt, valamint kérte az ügyészséget, hogy törvényességi ellenőrzést is végezzen el.

Az intézményesített lopás oly’ sok közpénzt érint, hogy a közvélemény nagyobb része közömbösnek látszik (nyilván, nehéz elképzelni 250 milliárd forintot – még én sem tudom), azonban fontosnak tartom – és ezt a DK engedélyezte is – hogyha egyelőre másért nem is, kordokumentumként kerüljenek a feljelentés és a törvényességi eljárás iratai a nyilvánosság elé.

Nem történt semmi meglepő: az ügyészség szerint nincs itt semmi látnivaló, haladjunk tovább. Igaz, a festmény és hangszervásárlások kérdését még vizsgálják, azonban mivel a papír mindent elbír, gondolom ezek is szükségesek lesznek az állam működőse szempontjából…

Pár év múlva persze majd egy másik büntetőeljárás keretében a bűnpártolás kérdését is vizsgálni lesz szükséges, mint ahogyan azt is, hogy Matolcsy György  – könnyen lehet – nem egy önjáró gazdasági félisten, hanem valaki szimpla strómanja.

Varju Laszlo – MNB feljelentes

NF.14375.2015.1.I. Fovarosi Fougyeszseg Hatarozat feljelentes elutasitasarol – Varju L. – MNB alapitvanyok 151229

Felugyeleti panasz MNB

NF.8171.2015.6.III. Legfobb Ugyeszseg – tajekoztatas, hatarozat panasz elutasitasarol – Varju L. – MNB al. 160217

TM.12665.2015.2-I. Fovarosi Fougyeszseg allasfoglalasa – Varju L. – MNB alapitvanyok 160119